Thursday, November 02, 2006

Vierde Opdracht

Portfolio Opdracht 4

Maak een semiologische analyse van een ‘beeld’.

Mijn gekozen beeld is Disney

Brand 5

Vorm

Ik heb het logo van Disney gepakt met het kasteeltje erbij. De vorm van het lettertype van Disney is natuurlijk overal bekend. De vorm van het kasteel zelf is ook heel herkenbaar. Iedereen kent het kasteel van Doornroosje. De vorm is heel goed gekozen, want het heeft alles met Disney te maken. Sowieso staat het kasteel van Doornroosje in alle parken van Disneyland, maar ook heeft de Walt Disney Studio’s het kasteel gebruikt in de film van Doornroosje. Het kasteel is verder ook in het begin van alle Disneyfilms te zien. Het is mede daarom een heel bekende vorm.

Inhoud

De tekstvorm van Disney bestaat al heer erg lang. Het is ook overal voor gebruikt wat er van Disney ooit gemaakt was. Het kasteel komt dus uit de Disneylandparken en de film Doornroosje. Omdat het kasteel ook het middelpunt is van het park, is het ook een symbool geworden voor Disney. Het wordt ook gebruik aan het begin van de animatiefilms.

Beeld

Het beeld dat gevormd wordt door de tekst van Disney en het Doornroosje samen te pakken, is erg herkenbaar. Zelfs als je alleen de vorm zou zien zou je al weten dat het van Disney was. Ook omdat het kasteel altijd gebruikt wordt in de films van Disney, is het een heel bekend beeld geworden. Vooral ook op de merchandising van Disney staat altijd het bekende Disney logo.

Tekst

De tekst is in dit geval het woord Disney. De tekst is erg opvallend. Als de tekst er niet bij zou staan zou het merk al veel minder uitstralen. Ook het bekende lettertype straalt veel uit en past erg goed bij het kasteel. Verder is de tekstkleur gewoon zwart, want het woord Disney heeft eigenlijk geen opvallende kleur, of opvallende kleuren nodig om eruit te springen. Het is zo al herkenbaar genoeg.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home